Rut- och rot – Hur mycket får du får dra av? Extra granskning i år!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Rut- och rot – Hur mycket får du får dra av? Extra granskning i år!

För de som inte ligger över taket för full skattereduktion kan få sänkt möjlighet till skattereduktion för rut och rot i år. Här får du information och tips för att maxa avdragen.


I år behöver du tjäna minst 26 500 kronor i månaden för att få full skattereduktion på 50 000 kronor.

Det är 800 kronor mer än förra året, säger Maria Ahrengart, privatekonom på Swedbank och expert i Compricers expertpanel. För pensionärer räcker en pension på 18 300 kronor per månad för full skattereduktion. Men se upp. Får du skattereduktion för ränteutgifter (t.ex. bolån) så måste du tjäna mer för full skattereduktion.

Ränteavdrag och individuellt pensionssparande påverkar din skattereduktion för rut och rot

Har du bolån betalar du lägre skatt eftersom du får en skattereduktion för ränteutgifterna. En miljon kronor i lån minskar skatten med 12 000 kronor vid en räntenivå på 4 procent. Följande gäller vid en ränta på 4 procent:

  • Tjänar du 25 000 kronor och har ett bostadslån på 1 miljon kronor kan du göra avdrag på 37 700 kronor för rut och rot
  • Tjänar du 30 000 kronor i månaden och har ett bostadslån på 1 miljon kronor kan du göra fullt avdrag för rut och rot.
  • Tjänar du 30 000 kronor i månaden och har ett bostadslån på 1 miljon kronor och sparar i ett individuellt pensionssparande med fullt avdrag (12 000 kronor) kan du göra avdrag på 38 600 kronor för rut och rot. Detsamma gäller om du har ett bostadslån på 2 miljoner och inget individuellt pensionssparande.
  • Har du 18 000 kronor i pension och ett lån på en miljon kronor kan du göra avdrag på 40 600 kronor för rut och rot. Har du 25 000 kronor i pension kan du göra fullt avdrag för rut och rot med ett bostadslån på 2 miljoner kronor.

Är ni två i hushållet kan ni omfördela ränteavdragen mellan varandra om en i hushållet inte kan göra fullt avdrag.

Skatteverket granskar rut och rot i år: Värmepumpar, läxläsning och bostadsrättsföreningar specialgranskas

När skattemyndigheten kartlade rot- och rutavdragen i fjol upptäcktes ett stort antal fel i samband med köp och installationer av värmepumpar.

”Man måste vara medveten om att man som privatperson skriver under sin deklaration riskerar att lämna felaktiga uppgifter om man inte har granskat fakturan och vad som står där. I värsta fall kan de felaktiga uppgifterna leda till skattetillägg”, säger Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare.

Bostadsrättsföreningar kommer att specialgranskas 2014 pga. att det råder oklarhet om vad som är föreningens och vad som är den enskilde bostadsrättsinnehavarens ansvar. Även läxläsning i hemmet kommer att granskas eftersom det är en ny kategori i rutsammanhanget.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

10 elnätsföretag (se lista) får kritik för bristande information till kunder med sämsta avtalet

1 minuts läsning

Enligt ellagen ska kunderna informeras utan dröjsmål Elnätsföretagen skall informera kunderna, på ett tydligt sätt, om det avtal de har fått och om att kunderna har möjlighet att välja andra elavtal och elhandlare. Detta skall ske utan drö...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)