Så tar vi beslut i orostider: 4 tips

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
7 minuters läsning
Så tar vi beslut i orostider: 4 tips

Vi kan inte påverka hur vår hjärna fungerar. Men förstår vi oss på den bättre kommer vi att kunna undvika de största fallgroparna och ta bättre ekonomiska beslut.

I orostider och framförallt när vi känner oss hotade, agerar vi ofta i affekt. Vårt automatiska tänkande, som tar 95 procent av våra beslut i vanliga fall, tar nästan alla beslut. Och när vi tar beslut automatiskt så tar vi mentala genvägar. Dessa genvägar hjälper oss att göra snabba och effektiva (dock ej optimala eller helt rationella) val, men resulterar ofta i att vi gör tankevurpor. För att ta välgrundade och rationella beslut så måste vi gå emot våra impulser att agerar kortsiktigt. Och det kräver att vi kopplar in vårt långsamma, rationella tänkande

Tankevurpa 1: Förlustaversion

En vanlig tankevurpa är förlustaversion. Förlustaversion gör att vi prioriterar att undvika/minimera förluster framför att eftersträva/maximera vinster. Att förlora något har genom evolutionen varit mycket allvarligt för oss. Att förlora mat, närstående eller bostad kunde betyda döden. Så när vi idag förlorar något viktigt aktiveras vårt smärtcentrum i hjärnan för att göra oss uppmärksamma på faran det kan innebära. I och med detta så har vi utvecklats så att vi även reagerar snabbare och starkare på farliga och negativa nyheter än vad vi gör på positiva nyheter. Detta har bland annat media varit duktiga på att använda sig av. Det är inte ofta vi kan läsa en artikel om en väg där det inte har varit några olyckor den senaste veckan och det skrivs betydligt fler artiklar om börsnedgångar än det görs om börsuppgångar.

Känslan när vi ser vårt sparande sjunka i värde tex våra fonder och aktier, så säljer många av oss. Det kan kännas väldigt smärtsamt när vi ser värdet på vårt sparande sjunka. Och istället för att koppla in pannloben, vår smartaste del av hjärnan som kan resonera och sätta saker och ting i perspektiv, reagerar vi ofta som vid livsfara och säljer våra aktier och fonder. Det troliga är vi reagerar betydligt starkare på årets nedgång på Stockholmsbörsen än vad vi reagerade på uppgången under förra året (2021) då Stockholmsbörsen steg med 35 procent. Istället för att tänka efter, se hur börsen brukar röra sig i orostider dvs sjunka mycket för att sedan gå upp igen, så säljer vi i nedgång eller slutar med vårt månadssparande. När vi borde göra precis tvärt om.

Tankevurpa 2: Flockbeteende

En annan tankevurpa som vi kan se att många av oss hamnar i just nu är flockbeteende. Att inte följa med flocken, att avvika och göra annorlunda, betydde ofta en säker död när vi levde som jägare och samlare, vilket vi har gjort under största delen av vår tid på jorden. Vi har alltså genom evolutionen lärt oss att göra som alla andra. Idag har flocken växt och vi påverkas nu även av hur människor agerar globalt. Och när vi ser värdet på börsen sjunka så förstår vi att andra säljer sina fonder och aktier. Och vi följer flocken och gör detsamma.

Hur kan man undvika ett irrationellt beteende?

Vi kan inte påverka hur vår hjärna fungerar. Men förstår vi oss på den bättre kommer vi att kunna undvika de största fallgroparna och ta bättre ekonomiska beslut. När vi känner att vi vill springa med flocken och att vi vill sälja våra investeringar för att rädda det som finns kvar gäller det att sätta sig ner och tänka efter. Vara rationell. Du måste självklart göra val utifrån dina egna förutsättningar och vilken risk du vill ta. Men om du endast har pengar som du sparar på lång sikt investerar på börsen så visar studier att det har varit bättre att inte försöka tajma marknaden. Om du agerar varje gång det rör på sig på marknaden så kommer du troligtvis att förlora mer än om du sitter still (inte säljer) och fortsätter att investera långsiktigt.

Hur bör vi agera?

Jag brukar säga att det gäller att alltid vara redo för allt. För om vi kunde sia om hur framtiden kommer att utvecklas vore det enkelt. Om vi visste hur den börsen kommer att utvecklas, hur inflationen kommer att röra sig och vad som händer med räntorna i framtiden så hade vi haft ett enkelt recept för att förbereda oss. Men det enda vi vet med säkerhet är att vi inte vet något. Med säkerhet.

Skaffa en buffert

Så se alltid till att du har en buffert, en summa pengar sparade på ett sparkonto med ränta (lättåtkomligt) som du kan använda till exempel om räntan på ditt bolån går upp, elpriserna skjuter i höjden eller om du blir av med jobbet. Pengar som du kan komma att behöva inom 3 år ska du inte investera på börsen. Just för att vi vet att börsen går upp och ner och du ska inte behöva sälja just när börsen har gått ner och du då förlorar pengar.

Investera långsiktigt på börsen

Pengar som du investerar på lång sikt ska dock vara på börsen för att du ska kunna få pengarna att växa. Se till att investera dem i fonder med låga avgifter. Gärna globala så sprider du riskerna.

Och behöver du lite pepp för att “våga” investera på börsen så kommer här ett litet räkneexempel.

Säg att du sparar 1000 kronor i månaden i 30 år.

 • Sparar du dessa pengar på ett sparkonto hos din bank (utan ränta) så kommer du ha 360 000 kronor efter 30 år.
   
 • Sparar du dessa pengar i en global indexfond och börsen fortsätter att utvecklas så som den gjort historiskt (ca 8 % upp i genomsnitt per år) så kommer du att ha 1 400 000 kronor efter 30 år.


Ps. Självklart kan vi inte veta med säkerhet att börsen kommer att fortsätta att utvecklas så som den har gjort hittills, i genomsnitt. Vi kan bara se det som troligt. Så det är viktigt att du är medveten om detta och att du tar beslut utifrån dina förutsättningar och utifrån vilken risk du är villig att ta. Ds.

4 tips för att få koll som ger minskad oro:

 1. Ta inga snabba beslut. Tänk efter, läs på och försök koppla in ditt rationella långsamma tänkande.
   
 2. Agera. När vi som nu står inför något som ingen av oss har kontroll över så känns det skönt att kunna kontrollera det vi kan kontrollera. Och när det kommer till din ekonomi kan din oro över framtiden mildras något om du ser över den. Bestäm dig för att göra kanske tre saker och se till att få dem gjorda. Det kommer förhoppningsvis minska din oro.
   
 3. Se över alla dina kostnader och se om det finns några som du kan sänka. Får du till exempel ner räntan på ditt bolån från 2 procent till 1,5 procent så sparar du 5 000 kronor per miljon du lånar, per år. Byt elavtal om du kan få ett lägre pris hos ett annat bolag. Se över dina försäkringar. Kan du få samma eller bättre skydd till en lägre kostnad?
   
 4. Se över ditt sparande. Pengar du kan komma att behöva inom 3 år ska inte vara på börsen. Vilka fonder/aktier sparar du i idag? Vilka avgifter betalar du? Är det dags att byta till indexfonder med låga avgifter? Har du ränta på ditt sparkonto eller sitter pengarna hos storbanken? Öppna ett sparkonto med ränta! Fortsätt månadsspara om du gör det. Om inte, sätt upp ett sparande idag.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Har du någonsin bytt försäkringsbolag för din bil?

3 minuters läsning

Har du någon gång bytt försäkringsbolag för din bil? En majoritet av respondenterna (52 %) i vår undersökning svarade att de aldrig har bytt försäkringsbolag för sin bil. Undersökningen visar att det var vanligare bland männen (54 ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)