Så tar vi beslut i orostider: 4 tips

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
7 minuters läsning
Så tar vi beslut i orostider: 4 tips

Vi kan inte påverka hur vår hjärna fungerar. Men förstår vi oss på den bättre kommer vi att kunna undvika de största fallgroparna och ta bättre ekonomiska beslut.

I orostider och framförallt när vi känner oss hotade, agerar vi ofta i affekt. Vårt automatiska tänkande, som tar 95 procent av våra beslut i vanliga fall, tar nästan alla beslut. Och när vi tar beslut automatiskt så tar vi mentala genvägar. Dessa genvägar hjälper oss att göra snabba och effektiva (dock ej optimala eller helt rationella) val, men resulterar ofta i att vi gör tankevurpor. För att ta välgrundade och rationella beslut så måste vi gå emot våra impulser att agerar kortsiktigt. Och det kräver att vi kopplar in vårt långsamma, rationella tänkande

Tankevurpa 1: Förlustaversion

En vanlig tankevurpa är förlustaversion. Förlustaversion gör att vi prioriterar att undvika/minimera förluster framför att eftersträva/maximera vinster. Att förlora något har genom evolutionen varit mycket allvarligt för oss. Att förlora mat, närstående eller bostad kunde betyda döden. Så när vi idag förlorar något viktigt aktiveras vårt smärtcentrum i hjärnan för att göra oss uppmärksamma på faran det kan innebära. I och med detta så har vi utvecklats så att vi även reagerar snabbare och starkare på farliga och negativa nyheter än vad vi gör på positiva nyheter. Detta har bland annat media varit duktiga på att använda sig av. Det är inte ofta vi kan läsa en artikel om en väg där det inte har varit några olyckor den senaste veckan och det skrivs betydligt fler artiklar om börsnedgångar än det görs om börsuppgångar.

Känslan när vi ser vårt sparande sjunka i värde tex våra fonder och aktier, så säljer många av oss. Det kan kännas väldigt smärtsamt när vi ser värdet på vårt sparande sjunka. Och istället för att koppla in pannloben, vår smartaste del av hjärnan som kan resonera och sätta saker och ting i perspektiv, reagerar vi ofta som vid livsfara och säljer våra aktier och fonder. Det troliga är vi reagerar betydligt starkare på årets nedgång på Stockholmsbörsen än vad vi reagerade på uppgången under förra året (2021) då Stockholmsbörsen steg med 35 procent. Istället för att tänka efter, se hur börsen brukar röra sig i orostider dvs sjunka mycket för att sedan gå upp igen, så säljer vi i nedgång eller slutar med vårt månadssparande. När vi borde göra precis tvärt om.

Tankevurpa 2: Flockbeteende

En annan tankevurpa som vi kan se att många av oss hamnar i just nu är flockbeteende. Att inte följa med flocken, att avvika och göra annorlunda, betydde ofta en säker död när vi levde som jägare och samlare, vilket vi har gjort under största delen av vår tid på jorden. Vi har alltså genom evolutionen lärt oss att göra som alla andra. Idag har flocken växt och vi påverkas nu även av hur människor agerar globalt. Och när vi ser värdet på börsen sjunka så förstår vi att andra säljer sina fonder och aktier. Och vi följer flocken och gör detsamma.

Hur kan man undvika ett irrationellt beteende?

Vi kan inte påverka hur vår hjärna fungerar. Men förstår vi oss på den bättre kommer vi att kunna undvika de största fallgroparna och ta bättre ekonomiska beslut. När vi känner att vi vill springa med flocken och att vi vill sälja våra investeringar för att rädda det som finns kvar gäller det att sätta sig ner och tänka efter. Vara rationell. Du måste självklart göra val utifrån dina egna förutsättningar och vilken risk du vill ta. Men om du endast har pengar som du sparar på lång sikt investerar på börsen så visar studier att det har varit bättre att inte försöka tajma marknaden. Om du agerar varje gång det rör på sig på marknaden så kommer du troligtvis att förlora mer än om du sitter still (inte säljer) och fortsätter att investera långsiktigt.

Hur bör vi agera?

Jag brukar säga att det gäller att alltid vara redo för allt. För om vi kunde sia om hur framtiden kommer att utvecklas vore det enkelt. Om vi visste hur den börsen kommer att utvecklas, hur inflationen kommer att röra sig och vad som händer med räntorna i framtiden så hade vi haft ett enkelt recept för att förbereda oss. Men det enda vi vet med säkerhet är att vi inte vet något. Med säkerhet.

Skaffa en buffert

Så se alltid till att du har en buffert, en summa pengar sparade på ett sparkonto med ränta (lättåtkomligt) som du kan använda till exempel om räntan på ditt bolån går upp, elpriserna skjuter i höjden eller om du blir av med jobbet. Pengar som du kan komma att behöva inom 3 år ska du inte investera på börsen. Just för att vi vet att börsen går upp och ner och du ska inte behöva sälja just när börsen har gått ner och du då förlorar pengar.

Investera långsiktigt på börsen

Pengar som du investerar på lång sikt ska dock vara på börsen för att du ska kunna få pengarna att växa. Se till att investera dem i fonder med låga avgifter. Gärna globala så sprider du riskerna.

Och behöver du lite pepp för att “våga” investera på börsen så kommer här ett litet räkneexempel.

Säg att du sparar 1000 kronor i månaden i 30 år.

  • Sparar du dessa pengar på ett sparkonto hos din bank (utan ränta) så kommer du ha 360 000 kronor efter 30 år.
     
  • Sparar du dessa pengar i en global indexfond och börsen fortsätter att utvecklas så som den gjort historiskt (ca 8 % upp i genomsnitt per år) så kommer du att ha 1 400 000 kronor efter 30 år.


Ps. Självklart kan vi inte veta med säkerhet att börsen kommer att fortsätta att utvecklas så som den har gjort hittills, i genomsnitt. Vi kan bara se det som troligt. Så det är viktigt att du är medveten om detta och att du tar beslut utifrån dina förutsättningar och utifrån vilken risk du är villig att ta. Ds.

4 tips för att få koll som ger minskad oro:

  1. Ta inga snabba beslut. Tänk efter, läs på och försök koppla in ditt rationella långsamma tänkande.
     
  2. Agera. När vi som nu står inför något som ingen av oss har kontroll över så känns det skönt att kunna kontrollera det vi kan kontrollera. Och när det kommer till din ekonomi kan din oro över framtiden mildras något om du ser över den. Bestäm dig för att göra kanske tre saker och se till att få dem gjorda. Det kommer förhoppningsvis minska din oro.
     
  3. Se över alla dina kostnader och se om det finns några som du kan sänka. Får du till exempel ner räntan på ditt bolån från 2 procent till 1,5 procent så sparar du 5 000 kronor per miljon du lånar, per år. Byt elavtal om du kan få ett lägre pris hos ett annat bolag. Se över dina försäkringar. Kan du få samma eller bättre skydd till en lägre kostnad?
     
  4. Se över ditt sparande. Pengar du kan komma att behöva inom 3 år ska inte vara på börsen. Vilka fonder/aktier sparar du i idag? Vilka avgifter betalar du? Är det dags att byta till indexfonder med låga avgifter? Har du ränta på ditt sparkonto eller sitter pengarna hos storbanken? Öppna ett sparkonto med ränta! Fortsätt månadsspara om du gör det. Om inte, sätt upp ett sparande idag.

Aktuella sparkontoräntor

Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.

Sparbelopp
kr

Genom att du anger ditt sparbelopp kan vi hjälpa dig att bara visa relevanta bolag.
Genom att du anger ditt sparbelopp kan vi hjälpa dig att bara visa relevanta bolag.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.

Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen.

Bolag
Rörlig
3 mån
6 mån
1 år
2 år
3 år
4 år
5 år
 
 
SBAB Bank
SBAB Bank

SBAB Bank

SBAB erbjuder sparkonton med bra räntor och insättningsgaranti utan avgifter och bindningstider. Du öppnar ditt konto enkelt i vår app eller på sbab.se.

Läs mer Open In New icon
3,75 % 4,25 % 4,25 % 4,30 % 4,10 % 3,90 % 3,80 % 3,75 %
Läs mer Chevron Right icon
Volvofinans Bank
Volvofinans Bank

Volvofinans Bank

Inga avgifter, ingen bindningstid och alltid fria uttag. Givetvis omfattas sparkontot av den statliga insättningsgarantin. Ansök enkelt direkt via vår internetbank.

Läs mer Open In New icon
3,65 % - - - - - - -
Läs mer Chevron Right icon
Landshypotek Bank
Landshypotek Bank

Landshypotek Bank

Spara enkelt, ingen bindningstid, fria uttag, insättningsgaranti, trygg sparform med god ränta. Digital ansökan i 4 steg.

Läs mer Open In New icon
3,75 % - - - - - - -
Läs mer Chevron Right icon
Erik Penser Bank
Erik Penser Bank

Erik Penser Bank

Erik Penser Bank erbjuder tryggt sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti. Ingen öppningsavgift, årsavgift eller annan fast avgift.

Läs mer Open In New icon
2,30 % 4,35 % 4,40 % 4,05 % 2,95 % - - -
Erik Penser Bank

Erik Penser Bank

Insättningsgarantin täcker upp till 1 050 000 kronor per kund och institut. Erik Penser Bank erbjuder sparkonto under eget namn samt genom sparprodukten Rocker. Skulle du ha två eller fler konton hos både Erik Penser Bank och Rocker läggs beloppen samman och omfattas av den maximala gränsen på 1 050 000 kronor.

Läs mer Chevron Right icon
Marginalen
Marginalen

Marginalen

Marginalen erbjuder dig en hög ränta som gäller från första kronan utan att du behöver binda ditt kapital. Våra konton har inga avgifter och vi omfattas självklart av insättningsgarantin. Välkommen till Marginalen!

Läs mer Open In New icon
3,45 % 4,20 % 4,25 % 4,30 % 4,20 % 4,15 % - 4,15 %
Läs mer Chevron Right icon
Avida Finans
Avida Finans

Avida Finans

AvidaSpar är det enkla sparkontot. Du får en hög sparränta från första dagen och första kronan, och kontot har heller inga avgifter eller bindningstider.

Läs mer Open In New icon
3,85 % - - - - - - -
Läs mer Chevron Right icon
TF Bank
TF Bank

TF Bank

Att spara hos TF Bank är ett klokt val. Vi ger dig en av marknadens bästa ränta från första kronan. Du binder inte dina pengar och du har två avgiftsfria uttag per år. Kontot omfattas av statlig insättningsgaranti & du kan spara upp till 1 miljon kronor.

Läs mer Open In New icon
0,25 - 3,65 % - - 0,50 % - - - -
Läs mer Chevron Right icon
SevenDay Bank
SevenDay Bank

SevenDay Bank

Spara med hög ränta och på det sätt som passar dig bäst. Välj helt fria uttag eller bind ditt sparande. Oavsett hur du sparar kan du kostnadsfritt ta ut din intjänade ränta varje månad. Vårt sparkonto utsågs till Årets Konto 2015 av Privata Affärer.

Läs mer Open In New icon
3,70 % 4,30 % 4,35 % 4,35 % 3,80 % 3,75 % - -
Läs mer Chevron Right icon
Aros Kapital
Aros Kapital

Aros Kapital

Aros erbjuder löptider om 3, 6 och 12 månader för ett enkelt, smidigt och säkert sparande. Sparkontona täcks av den statliga insättningsgarantin med upp till 950 000 kr.

Läs mer Open In New icon
3,70 % 4,05 % 4,15 % 4,20 % - - - -
Läs mer Chevron Right icon
HoistSpar
HoistSpar

HoistSpar

Hos HoistSpar kan du välja mellan både rörligt och fast sparkonto till konkurrenskraftiga räntor. Kontona omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Läs mer Open In New icon
3,70 % - - 4,05 % 3,85 % 3,50 % - -
Läs mer Chevron Right icon
BIGBANK
BIGBANK

BIGBANK

Bigbank erbjuder tryggt, enkelt och säkert sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti.

Läs mer Open In New icon
- - 3,60 % 3,80 % 3,60 % 3,60 % 3,60 % 3,60 %
BIGBANK

BIGBANK

BIGBANK är medlem i Estlands garantisystem Garantifonden. Fonden är en offentligrättslig aktör vars viktigaste uppgift är att garantera de tillgångar som kunderna har placerat och öka finansieringsbranschens stabilitet och tillförlitlighet.

Garantisystemet baserar sig på Europaparlamentets och rådets direktiv 94/19/EG om system för garanti av insättningar (ändrad genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/14/EG) och den estniska lagen om garantifonden. Det här systemet garanterar till hundra procent även svenska insättningar hos BIGBANK och upplupna räntor upp till 100 000 euro.

Mer information om Garantifonden och garantisystemet finns på Estlands Garantifonds webbplats www.tf.ee

Det huvudsakliga ansvaret för tillsynen över bankens filial ligger hos Estlands tillsynsmyndighet som bl.a. övervakar bankens soliditet. BIGBANK svenska verksamhet står även under Finansinspektionens tillsyn.

Mer information finns på FI webbplats www.fi.se

Läs mer Chevron Right icon
Nstart
Nstart

Nstart

- - - 0,00 % - - - -
Läs mer Chevron Right icon
Froda
Froda

Froda

Froda erbjuder ett enkelt och säkert sparande utan några fasta avgifter och våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Läs mer Open In New icon
3,80 % 3,90 % 4,10 % 4,15 % - - - -
Läs mer Chevron Right icon
Carnegie
Carnegie

Carnegie

Carnegie erbjuder ett flexibelt sparkonto med bra ränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin

Läs mer Open In New icon
3,85 % - - - - - - -
Läs mer Chevron Right icon
Resurs Bank
Resurs Bank
4,10 % - - - - - - -
Resurs Bank

Resurs Bank

Privatpersoner kan max ta ut 150 000 kr per dag (max 500 000 kr på 7 dagar) via onlinebanken och 1 000 000 kr via telefon.

Nordiska
Nordiska
4,02 % 4,10 % - 4,05 - 4,30 % 4,00 % 3,80 % 3,65 % 3,65 %
Borgo
Borgo
3,90 % 4,30 % 4,35 % 4,30 % 4,00 % 3,75 % - -
Lea Bank ASA
Lea Bank ASA
4,00 - 4,15 % - - - - - - -
Lea Bank ASA

Lea Bank ASA

Ditt sparande hos Lea bank täcks upp till €100.000 av Bankenes Sikringsfond (motsvarande Insättningsgarantin hos Riksgälden) som Lea bank är medlem hos i Norge.

Brocc Finance
Brocc Finance
3,80 % 4,30 % 4,35 % 4,40 % 4,25 % 4,20 % - -
Nordax Bank
Nordax Bank
3,50 - 4,00 % - - 4,30 % 4,00 % - - -
Collector sparkonto
Collector sparkonto
3,90 - 4,00 % 4,20 % 4,25 % 4,30 % 3,40 % - - -
Avanza Bank
Avanza Bank
3,50 % - - - - - - -
Ikano Bank
Ikano Bank
3,25 - 3,65 % - - 4,20 % 3,70 % - - 3,55 %
Multitude Bank
Multitude Bank
4,00 % 4,20 % 4,25 % 4,35 % 4,10 % 4,10 % - -
Multitude Bank

Multitude Bank

Malta Depositor Compensation Scheme garanterar ditt insatta kapital och upplupna räntor hos Multitude Bank upp till €100 000.

Qliro
Qliro
3,40 % 4,25 % 4,30 % 4,20 % - - - -
Instabank
Instabank
0,00 - 0,55 % - - - - - - -
PayEx Sverige
PayEx Sverige
- - - 0,25 % 0,00 % - - -
Nordea
Nordea
2,00 - 2,40 % 3,80 % 4,00 % 3,90 % 3,45 % - - -
SEB
SEB
2,00 % 3,80 % 3,85 % 3,77 % 3,36 % 3,16 % 3,05 % 3,02 %
Swedbank
Swedbank
2,10 - 2,55 % 3,80 % 3,80 % 3,95 % 3,26 % 3,11 % 3,00 % 2,96 %
Nordnet
Nordnet
3,60 % - - - - - - -
Skandia
Skandia
3,65 % 4,20 % - 3,90 % - - - -
Danske Bank
Danske Bank
1,30 - 3,20 % 3,55 % 3,65 % 4,00 % 3,80 % 3,60 % - 3,50 %
Danske Bank

Danske Bank

Sparkonto omfattas av den danska insättningsgarantin (Garantiformuen) med kompletterande skydd från den svenska statliga insättningsgarantin.

Kontohavare har enligt Garantiformuen rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 100 000 euro. Om motvärdet av 100 000 euro skulle understiga 1 050 000 kronor, som är det svenska garantibeloppet, kommer den svenska beloppsbegränsningen att gälla.

Santander Consumer Bank
Santander Consumer Bank
3,90 - 4,05 % - - - - - - -
Santander Consumer Bank

Santander Consumer Bank

Som filial till en norsk bank så lyder Santander Consumer Bank under den norska insättningsgarantin (Bankenes Sikringsfond) som täcker belopp upp till motsvarande 100 000 euro.
Utbetalning sker inom 1–2 dygn.

* Utbetalning görs 31 dagar från begäran om uttag.

PRA Spar
PRA Spar
3,90 % - - - - - - -
Svea Bank
Svea Bank
3,75 % 4,20 % 4,25 % 4,20 % 3,55 % 3,50 % - -
Handelsbanken
Handelsbanken
2,00 - 3,40 % 3,85 % 3,77 % 3,70 % 3,26 % 3,08 % - 3,07 %
Lantmännen Finans
Lantmännen Finans
3,70 % - - - - - - -
Morrow Bank
Morrow Bank
4,10 % - - - - - - -
Morrow Bank

Morrow Bank

Som en norsk affärsbank är Morrow Bank medlem i norska Bankenes sikringsfond (Bankgarantifonden). Svenska insättningar upp till motsvarande 100 000 EUR per kundrelation täcks av insättningsgarantin från Bankgarantifonden.

Här redovisar Morrow Bank sin effektiva ränta.

Bluestep Bank
Bluestep Bank
0,45 - 3,52 % 4,25 % 4,30 % 4,35 % 3,00 % 3,00 % - 3,00 %
Rocker
Rocker
0,50 - 2,50 % - - - - - - -
Rocker

Rocker

Insättningsgarantin täcker upp till 1 050 000 kronor per kund och institut. Rocker sparkonto är en sparprodukt av Erik Penser Bank. Skulle du ha två eller fler konton hos både Rocker och Erik Penser Bank läggs beloppen samman och omfattas av den maximala gränsen på 1 050 000 kronor.

Lunar
Lunar
3,75 % - - - - - - -
Lunar

Lunar

Dina pengar omfattas av den statliga insättningsgarantin (Indskydergarantifonden på danska) upp till 100.000 EUR (ca 1.000.000 SEK).

Northmill Bank
Northmill Bank
3,75 % 4,15 % 4,15 % 4,05 % 3,55 % - - -
Serafim Finans
Serafim Finans
4,12 % - - 4,40 % - 4,15 % - -
Moank
Moank
4,15 % - - - - - - -
Coop Spara
Coop Spara
3,85 % 3,95 % 4,00 % 4,05 % 3,90 % - - -

Inga sökresultat, prova att ändra filtreringen

Övrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så här mycket skiljer det i räntekostnad mellan bankerna

1 minuts läsning

Den rörliga genomsnittsräntan steg marginellt samtidigt som den bundna genomsnittsräntan steg betydligt mer. Genomsnittskunden fick 1,33 % i rörlig bolåneränta (3-mån), 1,60 procent i 3-års bunden ränta och 1,85 procent i 5-års bunden r&a...

Föregående artikel
Öppna sparkonto till barn – Så gör du (GUIDE)
4 minuters läsning