Separation med ekonomin under kontroll

Sharon Lavie
Sharon Lavie
7 minuters läsning
Separation med ekonomin under kontroll

När beslutet att separera är fattat är det lätt att pengar blir ett problem på ett eller annat sätt. Ett hushåll ska bli två och tillgångar ska delas upp och vissa fall har man fortsatta ekonomiska åtaganden ihop i form av lån och gemensamma barn. Upprörda känslor kan försvåra separationen även ekonomiskt. Här är några saker du behöver tänka på när du separerar.

Makar delar lika på alla tillgångar

Grundregeln vid skilsmässa är att äkta makar delar lika på alla tillgångar efter avdrag för skulder, även sådant som köptes innan äktenskapet. Bilar, fastigheter, värdepapper och arv, allt ingår om ni inte har skrivit äktenskapsförord eller om tillgångarna har skänkts till en av er som enskild egendom i ett arv eller gåvobrev. Glöm inte att göra en skriftlig bodelning och registrera den hos Skatteverket. Bodelningen och registreringen krävs för att ingen av er ska kunna göra anspråk på den andres egendom efter skilsmässan. Kan ni inte komma överens så kan ni ansöka om en bodelningsförrättare. Ansökan hos tingsrätten kostar 900 kronor utöver ansökningsavgiften för skilsmässa och utöver detta tillkommer timersättning för arbetet som bodelningsförrättaren lägger ner. Det kan bli en riktigt dyrt i slutändan.

Ha koll på engångskostnaderna

I samband med en separation uppstår en del stora engångskostnader. Det kan handla om allt från att du behöver komplettera ditt hushåll med nya möbler, nytt porslin samt utrustning och kläder till barnen men även flyttkostnader, flyttstädning och kanske till och med inköp av ytterligare en bil. Ibland blir kostnaderna så pass stora att de inte ryms i vardagsbudgeten. Finns det ingen buffert eller ett sparande, kan det bli oundvikligt att ta ett lån.
Kostnader för att delvis utrusta ett helt hem kan landa  på mellan 50-100 000 kronor.

Tips!

 • Ett bra tips för att hålla nere kostnaderna är att kolla köp- och säljsidor, loppisar och second hand-butiker eller höra med släkt och vänner om de har möbler och saker som de inte behöver.
   
 • Har du möjlighet att ta hjälp med själva flytten kan du även spara 3-5 000 kronor i flyttkostnader. Att hyra ett släp för en dag kostar ofta under 500 kronor.

 
Undvik dubbla kostnader

Det händer att den ena parten ligger steget före i separationen och kanske till och med ordnat ett nytt boende. Den personen har fortfarande ansvar för gemensamma lån och de kostnader som tillhör bostaden. Amorteringar och räntor, samfällighetsavgifter eller föreningsavgifter ska även fortsättningsvis betalas av båda, tills situationen kring boendet är löst. Även vissa driftkostnader så som tex uppvärmning ska betalas av båda för att undvika att fastigheten får bestående skador tex under vintermånaderna. Löpande kostnader såsom el, vatten, sophämtning och hemförsäkring betalas av den som bor i fastigheten.

En situation där en person flyttat från det gemensamma hemmet och den andra bor kvar kan påfresta ekonomin då det innebär dubbla kostnader under en period för den som flyttat, samt att vissa kostnader som delades på två nu ska bäras ensamt av den som är kvar. Är dessutom den gemensamma bostaden svårsåld kan det innebära att ni får leva med dyrare kostnader längre än vad ni hade tänkt er eller att bostaden säljs med förlust. Fundera därför om läget verkligen kräver en snabb utflytt. Det man absolut inte får glömma att så länge ni är gifta så har ni ansvar även ekonomiskt gentemot varandra.

Vill en av er bo kvar i er gemensamma bostad kan det vara klokt att kontakt banken så snabbt som möjligt. Det är inte helt säkert att banken beviljar en av er ett lånebelopp som motsvarar det bostadslån som ni har tillsammans. Har ni andra gemensamma lån kan ni inte räkna med att få dela på dem 50/50. Även om ni skiljer er är ni var och en betalningsansvariga för hela lånet. Det bästa är att försöka lösa alla gemensamma lån om det finns möjlighet.

Se över försäkringar

Se till att rätt försäkring står på rätt person, så du helt plötsligt inte står oförsäkrad när olyckan händer. Du ska även se till att ändra förmånstagare på till exempel livförsäkringen, så ditt ex inte får pengarna ifall du avlider.

Barn kostar pengar

För att undvika missförstånd och osämja, bestäm i ett så tidigt skede som möjligt hur ni ska dela på barnens kostnader. Har ni gemensam vårdnad är tanken att ni står för barnens kostnader när de är hos er. Ibland kan det bli aktuellt med större inköp såsom en cykel, dator eller vinteroverall. Ett sätt att lösa detta är att öppna ett konto för barnens kostnader dit ni för över en summa varje månad och därifrån pengar till större köp kan användas. Kom ihåg att alltid fråga om samtycke från den andra, innan inköp görs. Om det inte känns som ett bra alternativ kan ni spara kvitton eller använda er av en app som heter Happy-X där alla utgifter kan registreras och som i slutändan räknar på vem som eventuellt är skyldig den andra vad.

Om en av er har ensam vårdnad ska den andre betala underhållsbidrag. Hur mycket beror på barnets kostnader och förälderns ekonomiska möjligheter. Om ni inte kommer överens och föräldern inte betalar något alls eller inte har möjlighet att betala så mycket, finns det möjlighet att ansöka underhållsstöd som idag motsvarar 1 573 kronor per månad till och med månaden när barnet fyller 11 år och 1 723 kronor därefter fram tills barnet fyller 15. Från och med 1 augusti 2018 höjdes beloppet för barn som är över 15 år med ytterligare 350 kronor och blir totalt  2073 kronor i månaden. Föräldern som ska betala underhållsbidrag kommer då få betala hela eller delar av beloppet till Försäkringskassan.

Tips!

 • Billigare avgift till barnomsorg - Avgiften för barnens förskola och fritids kan förändras vid en separation eftersom avgiften då ofta bestäms utifrån vad ni tjänar var och en för sig.
   
 • Bostadsbidrag - Se över om du har rätt till bostadsbidrag eller bostadstillägg.
   
 • Gemensamma konton - Avsluta gemensamma konton och automatiska överföringar – men öppna gärna ett för barnens utgifter där ni varje månad för in en summa för större inköp som overall, cykel eller annat.

 
Förbered dig
Det är dyrt att separera och att stå får alla löpande kostnader själv som tidigare delades mellan två inkomsttagare. Bostad, el, försäkringar och bil är exempel på kostnader som det har varit billigare att vara två om. Bästa sättet att förbereda sig för förändringen och de nya förutsättningarna är att i vart fall till en början göra en ganska stram budget och följa den. Du kan revidera den och kanske unna dig lite mer efter några månader, när du har bättre koll på vilka kostnader du har och hur utfallet blir varje månad. Tycker du att det är svårt? Ta gärna hjälp av Konsumentverkets budgetverktyg Budgetkalkylen eller vänd dig till Budget- och skuldrådgivaren i din kommun.

Hur går jag tillväga

Har ni inte har barn under 16 år som bor hemma hos er och båda vill skiljas går processen snabbt. Ni skickar in en gemensam ansökan till tingsrätten där en av er är folkbokförd, bifogar personbevis för er båda och betalar in 900 kronor för ansökan.

Har ni barn under 16 år som bor hemma hos er eller om en av er inte vill skiljas har man en betänketid på minst sex månader och upp till ett år. Vill bara en av er skiljas används istället en blankett som heter ansökan om stämning. När betänketiden har löpt ut har du ett år på dig att meddela tingsrätten att du fortfarande vill skiljas genom att meddela fullföljd. Det gör du genom att skicka in blanketten meddelande om fullföljd och skicka in nytt personbevis.

Sharon Lavie

Om skribenten

Sharon Lavie, Sparekonom Lendo

Sharon Lavie är sparekonom på Lendo och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 19 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

År 2030 kommer en kilowattimme kosta nästan 20 procent mer än idag

1 minuts läsning

Den totala elförbrukningen i norden = 395 terawattimmar 2018 Bixia bedömer att vår elanvändning kommer att öka med cirka 30 terawattimmar fram till 2030 till följd av fler datacenter, elektrifiering av industriprocesser, fler elbilar och befolkningsökning. ...

Föregående artikel
Compricers ekonomiskola
5 minuters läsning