Tjäna extra

Köpa, sälja och byta
Ett annat sätt att få in lite extra pengar är att sälja saker som man inte längre behöver. Saker som bara ligger och samlar damm eller om man råkar ha dubbelt av något. Behöver du något som du kanske egentligen inte har råd att köpa kan du försöka anordna en ”bytardag” – antingen med vänner eller med andra studenter som är i samma situation som vad du är.

 

Att köpa saker begagnat och i second handbutiker kan vara bra för plånboken och även för miljön! Saker som möbler och husgeråd kan du hitta för en bråkdel av vad det kostar att köpa nytt. På många orter finns både Röda Korset, Myrorna och lokala återvinningsstationer där utbudet ofta ser olika ut varje gång man är dit.

 

Loppis – här kan du både sälja och själv fynda. Många som har bord på loppisar vill gärna bli a med sina grejer och det mesta är relativt billigt. Kika på anslagstavlor eller på nätet efter loppisar som ska anordnas i närheten av där du bor.

 

Extrajobb
Om man har tid och möjlighet är det bra att ta ett extrajobb för att dryga ut kassan. Som heltidsstuderande är det alltid mycket att läsa, men kanske ett jobb varannan helg eller 1-2 kvällar i veckan ändå skulle fungera? Om du tar studielån är det dock viktigt att du kontrollerar inkomstuppgifter eftersom det finns en maxsumma man får tjäna innan studiemedlet sedan minskas. Detta räknas för respektive kalenderhalvår.

 

Fribeloppet är den summa pengar som du kan ha som inkomst utöver studiemedlet. Vilket fribelopp var och en har varierar beroende på studiegrad, hur många veckor du studerar per kalenderhalvår. Om man passerar fribeloppet så kommer studiemedlet att minska. På csn.se kan du enkelt, med hjälp av en tabell se vad summan för ditt fribelopp ligger på. Som inkomst räknas bland annat lön, föräldrapenning, inkomst av näringsverksamhet och sjukpenning.

 

Att jobba extra under studietiden ger dig dessutom arbetslivserfarenhet som kan vara positivt att visa upp för kommande arbetsgivare då studierna är avklarade. Delar av din lön kanske du till och med har råd att spara, eller att redan nu börjar pensionsspara.

 

Sommarjobb
Att jobba på sommaren är man kanske inte så sugen på som student men det är ju tyvärr ofta ett nödvändigt ont. Det är dock ett bra tillfälle att få en kontakt med arbetsgivare som du kanske vill söka dig till när du har pluggat färdigt.

 

Se till att försöka vara ute i tid och inte börja kolla på sommarjobb när våren nästan är slut. Det finns såklart företag som lägger upp sommarjobb sent men många har redan rekryterat klart i maj.

 

För dig som inte hittar något jobb i Sverige kan det kanske vara värt att kolla hos våra nordiska grannar. Exempelvis i Norge kan det finnas möjligheter att hitta jobb.

 

Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Renault z megane
  • Lägst årskostnad 2 515 kr
  • Högst årskostnad 4 224 kr
  • Att spara 1 709 kr

Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Bunden eller rörlig bolåneränta?
Bunden eller rörlig bolåneränta?
Säger fondens avgift något om utvecklingen?
Säger fondens avgift något om utvecklingen?
Är seniorlån bra? Det är ju så hög ränta på dessa lån?
Är seniorlån bra? Det är ju så hög ränta på dessa lån?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin