Studentekonomi

Tjäna extra

Tomt i fickan? Det kan ju tyvärr hända även den bäste studenten. Här får du tips om hur du kan tjäna mer.

Köpa, sälja och byta
Ett annat sätt att få in lite extra pengar är att sälja saker som man inte längre behöver. Saker som bara ligger och samlar damm eller om man råkar ha dubbelt av något. Behöver du något som du kanske egentligen inte har råd att köpa kan du försöka anordna en ”bytardag” – antingen med vänner eller med andra studenter som är i samma situation som vad du är.

 

Att köpa saker begagnat och i second handbutiker kan vara bra för plånboken och även för miljön! Saker som möbler och husgeråd kan du hitta för en bråkdel av vad det kostar att köpa nytt. På många orter finns både Röda Korset, Myrorna och lokala återvinningsstationer där utbudet ofta ser olika ut varje gång man är dit.

 

Loppis – här kan du både sälja och själv fynda. Många som har bord på loppisar vill gärna bli a med sina grejer och det mesta är relativt billigt. Kika på anslagstavlor eller på nätet efter loppisar som ska anordnas i närheten av där du bor.

 

Extrajobb
Om man har tid och möjlighet är det bra att ta ett extrajobb för att dryga ut kassan. Som heltidsstuderande är det alltid mycket att läsa, men kanske ett jobb varannan helg eller 1-2 kvällar i veckan ändå skulle fungera? Om du tar studielån är det dock viktigt att du kontrollerar inkomstuppgifter eftersom det finns en maxsumma man får tjäna innan studiemedlet sedan minskas. Detta räknas för respektive kalenderhalvår.

 

Fribeloppet är den summa pengar som du kan ha som inkomst utöver studiemedlet. Vilket fribelopp var och en har varierar beroende på studiegrad, hur många veckor du studerar per kalenderhalvår. Om man passerar fribeloppet så kommer studiemedlet att minska. På csn.se kan du enkelt, med hjälp av en tabell se vad summan för ditt fribelopp ligger på. Som inkomst räknas bland annat lön, föräldrapenning, inkomst av näringsverksamhet och sjukpenning.

 

Att jobba extra under studietiden ger dig dessutom arbetslivserfarenhet som kan vara positivt att visa upp för kommande arbetsgivare då studierna är avklarade. Delar av din lön kanske du till och med har råd att spara, eller att redan nu börjar pensionsspara.

 

Sommarjobb
Att jobba på sommaren är man kanske inte så sugen på som student men det är ju tyvärr ofta ett nödvändigt ont. Det är dock ett bra tillfälle att få en kontakt med arbetsgivare som du kanske vill söka dig till när du har pluggat färdigt.

 

Se till att försöka vara ute i tid och inte börja kolla på sommarjobb när våren nästan är slut. Det finns såklart företag som lägger upp sommarjobb sent men många har redan rekryterat klart i maj.

 

För dig som inte hittar något jobb i Sverige kan det kanske vara värt att kolla hos våra nordiska grannar. Exempelvis i Norge kan det finnas möjligheter att hitta jobb.

 

Relaterade artiklar

Studentekonomi Studentliv
Studentekonomi Smarta knep för studenter
Studentekonomi Studiemedel
Studentekonomi Studentbostad

Jämförs just nu av andra! Compricer

Rörligt pris, bor i lägenhet, 3500 kWh/år

Lägst årskostnad 2 509 kr
Högst årskostnad 4 061 kr
Att spara 1 552 kr

Jämför här

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför här

Senaste nyheten Compricer

Så kan du maxa pensionssparandet efter din ålder

2018-12-12

Nyhet

Pension Att arbeta, betala skatt och se till att få tjänstepension från sin arbetsgivare är det absolut viktigaste du kan göra för din framtida pension. Men det finns också andra sätt att höja pensionen. Med lite planering har du större möjligheter att få den pension du vill ha – oavsett hur långt du har kvar!

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Fyll i din e-postadress nedan:

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal.

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki Compricer

Wiki Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Till Wikin