
Att bli ekonomiskt oberoende är en dröm många har, och faktum är att många kan nå dit med rätt kunskap och vilja. Här går vi igenom allt du behöver veta om att bli ekonomiskt oberoende och exempel på hur du kan tänka för att ta reda på vad det innebär för dig.
Vad innebär det att vara ekonomiskt oberoende?
Att vara ekonomiskt oberoende innebär att du har tillräckligt med finansiella resurser för att täcka dina levnadskostnader utan att behöva arbeta eller vara beroende av externa inkomstkällor som lön eller bidrag.
När du är ekonomiskt oberoende kan du försörja dig genom att leva på avkastningen från dina sparade pengar och investeringar eller annan form av passiv inkomst.
När är man ekonomiskt oberoende?
Ekonomiskt oberoende är upp till dig själv som individ att bestämma. En bra början kan vara att tänka ut hur mycket pengar du skulle behöva varje månad för att täcka dina utgifter.
Ett vanligt räkneexempel är den så kallade fyraprocentsregeln. Den innebär att ekonomiskt oberoende inträffar när du får så mycket pengar du behöver när du tar ut 4 procent av ditt investerade kapital årligen. Tanken är då att du aldrig tar av själva kapitalet utan bara av den förväntade avkastningen per år, som man normalt brukar säga är 8 procent (den avkastning börsen ger i snitt årligen).
Räkna ut hur mycket du behöver för att bli ekonomiskt oberoende
För att räkna ut hur mycket pengar du behöver för att bli ekonomiskt oberoende kan du använda dig av följande formel:
Årlig utgift/årsavkastning uttryckt i decimalform = sparkapital
Du utgår från att du kommer att klara dig på 25 000 kronor i månaden efter skatt, det vill säga 300 000 kronor per år. Du räknar med att du åtminstone kan få en årlig avkastning på 4 procent efter skatt. Summan du då behöver spara ihop till är: 300 000/ 0,04 = 7,5 miljoner kronor.
Utifrån denna formel kan du själv laborera med vilket belopp du skulle behöva få ut varje månad och vad det innebär för storleken på det kapital du behöver för att kunna känna dig ekonomiskt oberoende.
Hur blir man ekonomiskt oberoende?
Att uppnå ekonomiskt oberoende kräver tid, ansträngning och disciplin. Det är en resa som ofta involverar kontinuerligt lärande, anpassningar och optimering av din ekonomi. Till och med uppoffringar kan bli aktuellt.
Genom att följa nedanstående steg och anpassa dem efter dina personliga omständigheter kan du nå målet att bli ekonomiskt oberoende.
1. Spara och investera
Målet är att spara en stor del av din inkomst.
Skapa en strikt budget, minska dina utgifter och maxa sparandet. Prioritera nödvändiga utgifter och undvik onödiga inköp och kostnader. När du har sparade pengar investerar du dem i finansiella tillgångar som aktier, fonder, obligationer eller fastigheter. Utbilda dig kring hur dessa fungerar, följ trender och analysera potentiella möjligheter.
Fördela dina investeringar över olika typer av tillgångar för att minska risken. Varje typ av investering har sina egna risker och möjligheter. Rikta in dig på investeringar som regelbundet ger avkastning, till exempel utdelningsaktier. Målet är att dina investeringar ska ge en stabil inkomst utan för mycket aktiv hantering från din sida.
2. Lev under dina tillgångar
Fokusera på grundläggande behov och undvik alla onödiga utgifter. Utveckla en detaljerad budget som spårar alla dina inkomster och utgifter. Detta hjälper dig att identifiera områden där du kan minska dina utgifter. Se till att öka din ekonomiska buffert.
3. Skaffa flera inkomstkällor
Överväg att starta sidoprojekt eller ta ett deltidsjobb för att komplettera din huvudinkomst. Det kan vara konsultarbete eller frilans. Utforska möjligheterna att tjäna pengar online.
4. Starta ett eget företag
Att identifiera och utveckla en affärsidé baserad på marknadens behov och efterfrågan kan ge dig möjlighet att tjäna mycket pengar. Det kräver mycket tid till en början, planering och engagemang för att lyckas.
När företaget är etablerat kan du överväga hur du kan expandera verksamheten eller sälja den.
5. Utbilda dig
För att öka dina inkomster kan du utveckla färdigheter och kunskaper som är efterfrågade på arbetsmarknaden. Det kan innebära att gå kurser, erhålla certifieringar eller ta en avancerad examen för att öka din lön. Kontinuerligt lärande om finans, investeringar och affärsstrategier är exempel på kunskaper som är värdefulla för att bli ekonomiskt oberoende.
6. Höj din lön
Löneförhandla och se till att du får ett bättre betalt jobb. Investera överskottet.
Fler lästips för dig som vill bli ekonomiskt oberoende
Starta ett månadssparande och testa vår kostnadsfria ränta på ränta-kalkylator för att se hur ditt sparande kan utvecklas över tid. Här kan du bland annat se hur lång tid det tar att spara ihop till en miljon kronor.
Inspireras av hur Sveriges rikaste personer gjort och vägen som lett till att världens rikaste människor hamnat där dom är.

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!