Uselt betyg för bankerna – men endast 7 % är redo att byta bank?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån /
1 minuts läsning
Uselt betyg för bankerna – men endast 7 % är redo att byta bank?

Svenska Dagbladet rapporterade i måndags om en undersökning från svenskt kvalitetsindex där var fjärde svensk säger sig ha lågt förtroende för banksektorn. Senast vi var så här missnöjda med bankerna var på 1990-talet, mitt under fastighetskrisen.


Johan Parmler, vd för svenskt Kvalitetsindex, säger till Svenska Dagbladet att anledningen kan vara negativ medial publicitet. Vi är tätt knutna till bankerna genom närheten till alla funktioner i fickan, via mobilen. Samtidigt har vi tappat den personliga kontakten vi hade med banktjänstemännen – allteftersom bankkontoren stänger. Informationen vi får från media har blivit viktigare än tidigare.

Swedbank och Nordea får lägst betyg. Båda bankerna faller brant i kundnöjdhet och ligger nu på respektive under gränsen där det är svårt att motivera kunder att stanna kvar. Men det verkar som om vi ändå gör det. Endast 7 procent uppger att de är redo att byta bank. När Panama-avslöjandet slog ner som en bomb i april i år kunde vi se en hög aktivitet när det gällde Nordeakunder som ansökte hos Compricer Bolån om att byta bank. Men vi glömmer fort. Redan under maj månad lugnade det sig och de flesta hängde kvar hos sin bank trots missnöje.

Så varför byter vi inte bank när vi är så missnöjda? Vi måste våga lämna en bank som inte lever upp till våra krav. Och det är faktiskt inte så krångligt att byta som många tror. Och tiden vi lägger på att byta kan vara väl investerad tid. Johan Parmler säger till SvD att kunderna upplever att trösklarna att byta bank är höga och att man istället skaffar sig fler relationer. Och det är också ett bra sätt att se till att man får bäst erbjudande inom varje område och drar nytta av det som de olika bankerna är bra på. Du kanske ska ha ditt fondsparande hos en bank som är specialist på detta och som har låga avgifter och ett stort utbud på fonder? En bank som ger dig ränta på ditt sparkontot (dvs inte en av storbankerna) och en bank som ger dig bra ränta på ditt bolån?

Börja med att se över ditt bolån. Titta på vilka snitträntor bankerna erbjuder och jämför. Vilken rabatt får du från din bank?

Här ser du vår räntetabell över bankernas list och snitträntor >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Betalar du 6 392 eller 15 375 kr för din bilförsäkring?

3 minuters läsning

Nu kanske du inte är ägare till en Volvo V70 men vi tar den bilen som exempel, så kan du sedan jämföra själv vilka skillnader det finns för din bil. Vad kan du spara? I vår jämförelse har vi tittat på en helförsäkring för...

Föregående artikel