Hej, Det här är en stor och viktig fråga. Så det är jättebra att du tänker igenom och planerar din ekonomi innan du köper din bostad. Det första som du ska räkna på är hur mycket pengar som du kan lägga ner på boendekostnader varje månad och köpa en lägenhet som du räknar med klara ekonomiskt. Just nu är det dessutom köparens bostadsmarknad och du kan därför köpa till hyggligt pris. När det gäller alla andra kostnader som mat, kläder, nöjen, transporter med mera, finns det bra information på konsumentverket.se där du kan se hur mycket du ska ta höjd för i din ekonomi.

Se även till att du har en bra bankkontakt som du kan prata med när det gäller att skapa en bra vardagsekonomi och trygghet med kort, betala räkningar, sparande, hemförsäkring och en olycksfallsförsäkring.
Att sedan göra en hushållsbudget och hålla sig till den kommer att vara till stor hjälp, så du inte lever över dina tillgångar. Tycker du att det är svårt att få en överblick per månad kan du bryta ner den per vecka och du kan lättare veta hur mycket du kan göra av med. Tänk också på att småutgifter som tidningar, godis och fika kan bli många hundralappar i månaden. Önskar dig lycka till med ditt köp av boende.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar